Hotel-Pension in Bad Sachsa

Hotel-Pension Gelpkes Mühle in Bad Sachsa
Gelpkes Mühle

Gelpkes Mühle
Harm und Christel

Bismarckstraße 15
PLZ/ D-37441 Bad Sachsa

Telefon: +49-5523-3666
Telefax: +49-5523-939046
E-Mail: gelpkesmuehle@gmx.de

Onze top-aanbiedingen

In- & Out-Checking

Aankomst tijd:
van 15.00 uur tot 18.00 uur

Vertrektijd:
10.30 uur tot 11.00 uur

Sociaal Netwerk

Geschiedenis van hotel / pension Gelpkes Mühle in Bad Sachsa

De geschiedenis

Geschiedenis van Hotel – Pension Gelpkes Mühle in Bad Sachsa

In 1557 kreeg de molen voor het eerst bekendheid. De molen was in die tijd een oliemolen. De kleine molenstenen bij de hoofdingang zijn daar nog het bewijs van. Deze kleine stenen werden gevonden in 1970 in de fundering van de voormalige oude schuur. De vijf grote molenstenen op het hof, zijn graanmolenstenen. Deze graanstenen werden door de molenaar Martin Gelpke tot 1957 nog gebruikt.

In 1864 kreeg Martin Gelpke de graanmolen in bezit en toen de eerste gasten in het kuuroord Bad Sachsa werden begroet, is "Gelpkes Mühle" als hotel - pension omgebouwd en werd voor lange tijd deze pleisterplaats een familietraditie.

In 1874 werd "Gelpkes Mühle" een hotel/pension waar als eerste een “bad” werd gebouwd door Carl-Augustus Gelpke. Deze was van hout gemaakt waar gasten gebruik van konden maken om een heerlijk bad te nemen. Een fenomeen dat vroeger in Nederland het “badhuis” werd genoemd.

Via de “Schmelzteich” en riviertje de “Uffe” is een watergang gemaakt die naar de molen liep. Met deze watergang werd de molen in beweging gezet, waardoor de molenstenen konden draaien om graan te produceren.

In 1952, werd door de stad Bad Sachsa het waterrecht gekocht van “Gelpkes Mühle”, Schmelzteich en Uffe. Hierdoor werd de watergang dicht gemaakt en is de molen elektrische aangestuurd, zodat de molen nog 5 jaar heeft kunnen doordraaien. Het riviertje de “Uffe” loopt nu voor de molen langs.

In december 2012 is hotel / pension “Gelpkes Mühle” overgenomen door Christel en Harm Douma.